Bamboe

Bij de keuze van materialen voor interieur en meubels, zijn verantwoorde materialen steeds meer in opkomst. Spullen moeten niet alleen passen bij de moderne levensstijl, maar ook op een goede manier zijn geproduceerd. Bamboe is daar een goed voorbeeld van omdat het sinds een aantal jaren ook te verkijgen is in plaatmateriaal en balken. Je ziet het steeds meer en er is geen interieur- of woontijdschrift waar niet regelmatig iets van bamboe in staat. Omdat het een erg mooi materiaal is met een unieke uitstraling wordt het veel gebuikt voor exclusieve design meubelen.

Het hardhout van de 21e eeuw.

Een goed alternatief voor hardhout en  eco-‘logisch’ verantwoord.

Bamboe stengelsBamboe is eigenlijk geen hout maar een grassoort dat ‘verhout’ en razendsnel groeit. Tijdens het groeiseizoen kan de ‘reuzenbamboe’ 30 tot 50 cm per dag groeien en 15 tot 30 meter hoog worden. Al na 5 jaar kan de volgroeide scheut gekapt worden. Doordat de stronk in de grond blijft zitten, groeien er vervolgens weer een nieuwe scheuten uit. Bij goed geregelde kap wordt de groeikracht van bamboe versterkt. Door de snelle groei kan jaarlijks ongeveer een derde van het aantal bamboestammen worden gekapt, zonder dat bamboe plantages en bamboe bossen in omvang afnemen. Tijdens de groei neemt bamboe veel stikstof op waardoor het waterzuiverend werkt en een goede bijdrage levert aan het CO2 probleem.

Als Materiaal:
Door nieuwe productieprocessen kan er tegenwoordig van bamboe bouwmateriaal gemaakt worden dat harder is dan veel hardhout soorten. Het is te krijgen in plaatmateriaal, balken en vloerdelen en op de gebruikelijke manieren te verwerken. Verwerkt in meubels en interieur heeft het een unieke uitstraling die nog niet veel in Nederland te zien is.

De voordelen:
Bamboe is slijtvast en duurzaam. Doordat bamboe een zeer compacte vezelstructuur heeft, is het harder dan veel soorten hardhout. Vanwege minder krimp en expansie is het ook nog eens stabieler.

PandabeerHoe zit het met de pandabeer?
Wereldwijd zijn er meer dan 1500 bamboe soorten. De bamboesoort die gebruikt wordt voor plaatmateriaal, balken en vloeren is de Phyllostachys Pubescens (reuzenbamboe). De pandabeer zit voornamelijk in kleinere bamboe soorten en in andere delen van China dan waar de reuzenbamboe vandaan komt.

Bamboe bos

 

Vanaf januari 2020 is PresieZ niet meer actief.
In de nieuwsbrief van augustus 2019 leg ik uit waarom.

Kijk gerust nog rond op de website om te zien wat ik met PresieZ gedaan heb en om de ervaringen van klanten te lezen.